Domalan Keme Bereketi

Emirdağ ilçesi ve köylerinde yağışların bol olduğu yıllarda bulunan Domalanın insanları kırlara çıkardı. Bir diğer adı “Keme “ olan bitki yer altında oluyor ve zamanla yerüstüne çıkıyor. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarındaki yağışların çok olduğu dönemlerde yetişen bitki besin bakımından çok değerlidir. Son bir ay içerisinde ilçenin Karaağaç ve Tabaklar köyleri arasında bulunan kırlarda bulunan “domalan” özellikle insanları hafta sonlarında kırlara döktü. Dünyanın en değerli ve makbul mantar türü olan Domalan oldukça nadir bulunan ve her yerde yetişebilen bir mantar türü... Emirdağ ve civarında da halk tarafından aranan Domalan Emirdağ"da kilogramı 7 ila 20 bin liradan satışa çıktı. Bu Domalan mantarı türünde; Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Büyüklüğü 4 x 7 cm kadardır. Düzensiz şekilde küre gibidir. Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtırak, aşağı kısmı beyazımtırak olur, yaşlı numuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır.

    Dış Kısım: Yüzey hemen hemen düzgündür, fakat bazı sırtlar, kanallar ve çöküntüleri vardır. Yarım milimetre kadar kalınlıkta, taze iken saf beyazdır, kesildiği zaman et gibi pembeye veya gül rengine döner. Yapışkan olmayıp, birçok kahverengi kristaller ve sıkı şekilde bir araya gelmiş ipliklerden ibarettir.

    İç Kısım: Taze iken saf beyazdır, bastırıldığı zaman pembemsi olur, ancak zaman gelince kesilen kısımlarda pembelik kaybolur ve yaşlı numuneler kesildiği zaman soluk kahverengileşir, kuruyunca soluk zeytin yeşili rengini alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan numuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir.

Spor izi: Açık esmerimtrak sarıdır.

    Yetişme Yeri ve Zamanı: Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda ve- ya ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir.

Pişirme Yöntemi : Domalan mantargillerden olduğu için pişirme şekli benzer tadı farklıdır. En kolay ve pratik pişirme şekli ise yağda kızartıp suyunu cektikden sonra yumurta kırılmasıdır.

Artık Emirdağ ilçesi ve köylülerinin bir eğlence kaynağı olan “keme” bir süre daha insanları kırlara çıkaracağa benziyor.

Share/Save/Bookmark
 

Yeni yorum eklemek için yeterli yetkiniz yok. Siteye kayıt olmanız gerekebilir.