Haberler
Müsamaha Müslümanın Özelliğidir
- Ayrıntılar
- Gösterim: 1056
Rabbimiz insanı diğer canlılardan farklı yaratmıştır. İnsanı farklı kılan özelliklerden fiziki özellikler hepimizin malumudur. Ancak insanı hayvanlardan farklı yapan bir anlamda insanı insan yapan kendine has manevi özellikleri vardır. Bu özelliklerden biri de hilm yani hoşgörüdür. Hilm, Halim şeklindeki ifadesiyle Kur’an-ı Kerim’de Rabbimizin sıfatı olarak kullanılmıştır. Fatır suresinde inkar edenlerin davranışları anlatılıp sonun da Allah’ın Halim ve Gafur olduğu anlatılıyor. Buradan şunu anlıyoruz.Allah’ü Teala (C.C.) Kendisine isyan edenlerin cezalarını hemen vermek yerine hilm sıfatıyla muamele edip hatalarından vazgeçmelerine fırsat veriyor. Vazgeçenleri de Gafur sıfatıyla affediyor.(1) Bu haliyle Hilm, şahsımıza yapılan hatalara karşı sabretmek, hata sahibinin hatasını düzeltmesine fırsat tanımaktır. Buluğ çağı anlamına gelen Hulüm kelimesi de hilm kelimesiyle aynı kökten türetilmiştir. Bu da bize çocukların değil, ancak yetişkin ve olgun insanların gerçek anlamda hoşgörülü ve müsamahakar olabileceklerini gösterir.
Hz Peygamber (SAV) kendisine yapılan o kadar eziyete rağmen hiçbir zaman kin tutmamış, kimseyi cezalandırmayı düşünmemiş her zaman hoşgörü yolunu tutmuştur. Mekkenin fethiyle Müslümanların müşriklere karşı olan üstünlüğü tescillendiğinde ve müşriklerin hiçbir direnci kalmadığında bile bir zamanlar canına kasteden insanları affetme yolunu tercih etmiştir. Taif’te taşlanmış, kanlar içinde kalmış mübarek dişi kırılmış olduğu halde Hz Cebrail’in helak teklifinin aksine onların neslinden gelecek inançlı insanları düşünmüş beddua bile etmemiştir.
Hz Aişe Resulullah’ın hoşgörüsünü anlatırken şahsî hiç bir meselesinden, uğradığı zararlardan dolayı kimseyi incitmediğini, hiç bir kimseden intikam almaya kalkmadığını belirtir. Hoşgörü sağlıklı insan davranışıdır. Olgun mü’min özelliğidir. Beşeri münasebetlerin temelidir. Bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var hoşgörüye. Savaşların, kavgaların, küslüklerin, aile içi şiddetin ve boşanmaların temelinde hoşgörüsüzlük vardır. Evde, sokakta, trafikte, okulda, işyerinde kısaca insanın olduğu heryerde eğer hoşgörü yoksa; orada bencillik, anlaşmazlık, güvensizlik, tartışma, kavga ve buna benzer pek çok olumsuz davranış vardır.
Gelin! Evimizde incir çekirdeğini bile doldurmaz sebeplerden tartışma çıkardığımız ailemizin olumsuz davranışlarına tepki vermeden önce bir kez daha düşünelim. Çocuklarımızın olumsuz davranışlarına saman alevi gibi parlamak yerine empati kurup bir zamanlar bizimde aynı hataları yaptığımızı hatırlayalım. Komşumuzu söz ve davranışımızla incitmeden önce güler yüzle selam verelim. Hatalarını görmezden gelelim. Bizim de ona karşı hatalarımızın olabileceğini düşünelim. Gelin! yuvamızda, sokağımızda, ülkemizde hatta dünyamızda tek başına yaşamadığımızı, yaşayamayacağımızı, paylaşmak zorunda olduğumuzu bilelim. Bunun için de hilm sahibi olmak gerektiğini, müsamahakar olmak gerektiğini anlayalım.
“Hey sen hoşgörü nedir bir bilsen
Sen de seveceksin beni denesen
Başlarsa insanın mutsuz kederli anı
Sen de yola çıkar haydi hoşgörü kervanını”
dizelerinde de belirtildiği gibi hoşgörüyü her yere yayalım ve bizim kadar; evimizi, sokağımızı, ülkemizi paylaştığımız insanların da haklarının olduğunu görelim.
(1) Fatır Suresi 41
panorama
Arşiv
- Aralık, 2011
- Kasım, 2011
- Ekim, 2011
- Eylül, 2011
- Ağustos, 2011
- Temmuz, 2011
- Haziran, 2011
- May, 2011
- Nisan, 2011
- Mart, 2011
- Şubat, 2011
- Ocak, 2011
- Aralık, 2010
- Kasım, 2010
- Ekim, 2010
- Eylül, 2010
- Ağustos, 2010
- Temmuz, 2010
- Haziran, 2010
- May, 2010
- Nisan, 2010
- Mart, 2010
- Şubat, 2010
- Ocak, 2010
- Aralık, 2009
- Kasım, 2009
- Ekim, 2009
- Eylül, 2009
- Ağustos, 2009
- Temmuz, 2009
- Haziran, 2009
- May, 2009
- Nisan, 2009
- Mart, 2009
- Şubat, 2009
















