Haberler

Emirdağı Eskişehire Bağlamak!

Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması birçok vatandaşımızın ortak düşüncesi  olmakla  beraber Emirdağ’ın geleceği için  önem arz eden   bir meselesidir. Emirdağ bugüne kadar devletin imkanlarından yeteri kadar faydalanabilmiş değildir.Bunda  siyasi kısır  çekişmelerin  ve başka sebeplerin etkisi olabilir.Ama asıl olan Emirdağ’ın hatırı sayılır siyasilerini bürokrasinin merkezine,Ankara’ya  gönderememesidir .

             Önce ki dönemlerde  Emirdağ meclise  milletvekili gönderebilmiş ve  alınan hizmetler de   bu dönemlere olmuştur.Devlet hastanenin , okulların yapılması ve açılması.. vs  bu dönemlerde  olmuştur.

             Emirdağ  Afyon’un nüfus bakımından  bugün 4. büyük ilçesidir.Sıralama da Sandıklı,Bolvadin ve Dinar’ın gerisinde  kalmıştır.Milletvekili seçme şansını tamamen kaybetmiş gibidir.Ne yazık ki  Ankara’ya millet vekili gönderememek hizmetin gelmeyeceği noktasında bir realitedir.Bürokrasinin merkezi olan  Ankara’ya siyasilerini gönderebilmiş ilçeler elbette hizmetleri daha kolay alacaklardır. Bolvadin  ve Sandıklı bu hizmetlerden yeteri kadar faydalanmışlar ve faydalanmaya da devam etmektedirler .

           Evet   Ankara da hatırı sayılır siyasileriniz yoksa  hizmet almanız mümkün gözükmemektedir. Bunu aşmanın yolları pekala mevcuttur.

           Emirdağ’ın Eskişehir ile  bağlantısı yıllar öncesine dayanmaktadır. Emirdağ insanı her türlü ihtiyacını Eskişehir de  karşılamakta, sadece resmi işler için Afyon’a gitmektedir. İnsanlarımız yatırımlarını genelde  Eskişehir’e yapmışlardır.Emirdağ da durumu iyi olan bir çok vatandaşımızın Eskişehir de en az bir dairesi mevcuttur. Bugünkü  Emirdağ nüfusundan(en az 45-50bin)  fazla insanımız Eskişehir’e yıllar öncesi  yerleşmiş  ve bir çoğu  iş hayatının içindedir.

       Eskişehir’in en büyük ilçesi Sivrihisar’ın toplam nüfusu 31bin civarında iken, ikinci büyük ilçesi Çifteler   (18bin)  nüfusunun yarısı Emirdağlılardan oluşmaktadır. Sivrihisar’ında birçok köyü Emirdağ’dan ayrılmıştır. Bu köyler Emirdağ ile ilişkilerini kesmemişlerdir. Emirdağ’dan ayrılarak ilçe olan Bayat’ında  Eskişehir de  bir hayli nüfusu vardır. Bunlar Emirdağ için bir potansiyel arz etmektedir.Emirdağ  Eskişehir’e bağlandığı zaman Eskişehir’in  en büyük ilçesi olacaktır.

     Bu potansiyel, seçmen sayısı olarak değerlendirildiğinde Emirdağ’ın 80 binin üzerinde seçmen oyu gözükmektedir. Bir milletvekili seçilebilmesi için Eskişehir de 30-40bin  oy yeterli olabilecektir.Bu seçmen sayısı ile Emirdağ’ın Eskişehir’de   2 millet vekili garanti 3 milletvekili de sürpriz olmayabilir.Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlarımız seçimler de oy kullanmak üzere  Emirdağ da yazıldıkları vakit durum çok daha farklı olacaktır.

   Bu şartlar dahilinde Emirdağ Eskişehir’e dahil olunduğunda Eskişehir milletvekili sayısı artacak, Emirdağ ve Eskişehir arasındaki yön kavileşecek Emirdağ iki ilin arasında kalmaktan çıkıp  istikamet bulacak,  ekonomik ve sosyal açıdan  gelişme başlayacak,  sonunda da inşallah  devlet imkanlarının  Emirdağ’a gelmesi de  sağlanacaktır.(bu konuyu daha sonra işleyeceğiz).

      Birleşmenin sağlanması için toplumsal bir konsensüs sağlanmalı Emirdağ ve Eskişehir de ‘Emirdağ Dayanışma Grubu’ adı altında bir oluşum bu işi omuzlayabilir. Organizeyi yapacak insanlar her türlü ihtimali de göz önünde bulundurarak  cesaretle siyasi bir çekince göstermeden ali menfaatlerimiz için bir çalışma başlatmalıdır.  Emirdağ gündeminde ve  Belçika da  bu konu  değerlendirilmeye alınmalıdır.Emirdağ yıllardır maruz kaldığı ‘üvey evlat’ muamelesinden kurtulmalıdır.Bu çalışmayı yaparken  akim kalacak bir neticeye sebebiyet verilmemeli ‘üvey evlat’ muamelesi gören Emirdağ’a  bir de parya muamelesi yapılmamalıdır.

         Emirdağ ile ilgili web sitelerinde konu ile ilgili olarak ‘ziyaretçi defteri’ gibi  bir sayfa  oluşturulursa  insanlarımız  görüşlerini  buraya yazarlar meseleye katkıda bulunabilirler ve görüşler paylaşılmış olur.

Yorum ekle

Küfür ve Hakaret içeren yorumlar, aynı ip den aynı habere gelen yorumlar eklenmeyecektir.