Haberler

Emirdağ Yılkı Atları İlgi Bekliyor

Yılkı AtlarıBugün Anadolu'da, tabiatta serbest dolaşan yabani atlara yılkı denmektedir. Bazı iş adamları, bu yabani atları yakalayarak ehlileştirmekte ve ticaretini yapmaktadırlar.
Eski Uygur Türkçesinde, Divân-ı Lügati't-Türk’te kısmen farklı anlamlarda kullanıldığı görülmekteyse de, Orhun Abideleri ve Dede Korkut Hikâyeleri’nde, bugün Anadolu'da kullanıldığı gibi; at, at sürüsü yerine kullanılmaktadır.
Günümüzde Anadolu'da çiftçi gibi hayvana ihtiyaç duyan fakat kışları hayvanı besleyebilecek maddi gücü olmayan kişiler bu atları kendi kendine yiyecek bulması için doğaya salar, sıcak mevsimde hayvana ihtiyacı olduğunda yakalarlar. Fakat bu uygulamaların yapıldığı yerlerde yabanda gezen çok at olduğundan tekrar aynı at ertesi sene yakalanamayabilir. Sonuçta, ihtiyaç hayvan olduğundan, hangi hayvanın yakalandığı önemli değildir. Böylece at, seneden seneye başka kişilerin hizmetinde kullanılır. Bu nedenle bu atların sahibi de yoktur. Bunu ticarete döken iş adamları köylülerin işlerini bozmakta, tam ehlileştirilmemiş bu hayvanları topraklarımızdan yok etmek üzeredirler.
Afyonkarahisar, Emirdağ ilçesinde bulunan Yılkı Atları da çevre il ve ilçeden gelen tüccarların hedefi olmuş durumdadır. Türkiye de Kayseri ve Emirdağ yöresinde çok sayıda bulunan yılkı atlarının sayısı 2000 civarındadır. Emirdağ Yaylarının sakinleri ise " Yıllar öce araçlarımız yokken bu atlar bizimdi. Kışın bırakıp yazları geri kullanıyorduk. Fakat şimdi hepimizin araçları var. Onları uzaktan seyretmek bile insanı rahatlatıyor. Artık yılkılarımız çevre il ve ilçelerin tüccarlarına malzeme olmuş durumdadır. Bizim yetkililerden isteğimiz, yılkıların koruma altına alınmasını istiyoruz. Çevre il ve ilçelerdeki yılkılardan daha fazla Emirdağ yaylalarında yer alıyor. Buradaki katliama birileri dur demesi gerekiyor." dediler.

Yorumlar   

 
0 #1 add 24-04-2012 11:14
lütfen yılkı atlarımıza biraz ilgi gösterelim onlara sahip çıkalım koruyalım lütfen
Alıntı
 

Yorum ekle

Küfür ve Hakaret içeren yorumlar, aynı ip den aynı habere gelen yorumlar eklenmeyecektir.