Ulaşım
Ulaşım
Emirdağa Ulaşım
Konaklama
Konaklama
Nerede Kalınır
Nerede Yenir
Nerede Yenir
Yemeklerimiz
Yemeklerimiz
Tarihimiz
Tarihimiz
Emirdağ Spor
Emirdağ Spor

Emirdağ’ımızın düşman işgalinden kurtuluşun 94. Yıldönümü kahraman halkımıza kutlu olsun.
Emirdağ, Yunan kuvvetleri tarafından 16Ağustos 1921’de işgal edilmiş, 22 Eylül 1921’de Kuva-yıMilliye’nin yiğitleri tarafından kurtarılmıştır. Emirdağ’ı işgal eden Yunan 9. tümenin komutanı Albay Kalinski olup tümenin 12.500 mevcudu bulunmaktaydı. Yunan işgali, 36 gün sürmüş, bu zaman diliminde halkımız Emirdağ’ı kahramanca savunmuş, Yunan işgal kuvvetlerine büyük zayiat verdirmiştir.Yunan Kuvvetleri, Sakarya’ya doğru yürüyüşe geçince Emirdağ’ı lojistik merkezi yapmış, mühimmatını burada depolamış, fırınlara el koymuştur.İki tabur Yunanmuhafazasında bulunan düşman karargahına kahraman çetelerimiz baskın yaparak7’si subay olmak üzere 100’den fazla ölü verdirmiş ve birçok silah, cephane ve erzak elde etmiştir. İçlerinde ünlü Deli Battal’ın da bulunduğu yiğitlerden şehit düşünler olmuştur. Yunan kuvvetleri bu hezimetin moral bozukluğu ile Sakarya Savaşı’na katılmış ve hüsrana uğramıştır.
Emirdağ halkı, vatan- millet- devlet söz konusu olduğunda ,‘’ haydi gel ‘’deyince koşup gelirler, ‘’haydi ver ‘’ deyince mallarını canlarını coşup verirler.
Emirdağ halkı, Yunan işgaline karşı, gönüllü birlikler kurarak İstiklal Savaşı’nın kazanılmasında büyük yararlılıklar göstermişlerdir. Kara Ahmet Efe, Tahir Efe, Çerkez Osman Bey, Elmas Pehlivan Birlikleri ve Karakeçili Alayı bunların başında gelmektedir. Karakeçili Alayı, iç isyanların bastırılması için TBMM tarafından görevlendirilmiştir.Keza Emirdağ’da  Redd-i İlhak ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin şubeleri ilk açılan merkezler arasındadır. Milli Mücadele’nin başlangıcından  Büyük Zafer’e kadar  İstiklal Savaşı’nın her safhasında görev yerine getiren Emirdağ halkı, bu konuda da haklı bir gurura ve övünce sahiptir.  İstiklal Savaşı’nın bütün safhasında Emirdağlı yiğitler yer almıştır.
Emirdağlı analar, cepheden dönenleri bağırlarına basarlar, dönmeyenler için "vatan sağ olsun" derler sessizce. Burası Emirdağ’dır; ülkenin her şehitliğinde mezarları, her cephesinde destanları vardır, Sarıkamış'tan Yemen’e, Sakarya'dan Dumlupınar'a, Çanakkale’ye Galiçya’ya…
Emirdağ halkı;  işgal boyunca eza-cefa görmüş,8 kişikayıp, 17 şehit vermiş, 970 büyükbaş, 10.220 küçükbaş hayvanına el konulmuş, tahıl ambarları gasp edilmiştir.
Emirdağ’da bulunan  Suvermez, Tez ve Çatallı Şehitliklerinde kahramanlar yatmaktadır.
İstiklal Savaşı’nda; Emirdağlılar değişik cephelerde 173 şehit vermiştir. TBMM tarafından  Emirdağlı 300  gazi  "Gazilik Madalyası" ile ödüllendirilmiştir.
Emirdağ’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümünde şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anarken onlardan miras olarak devraldığımız vatan-millet-devlet idealini çocuk ve torunlarımıza,  altında toplandığımız al bayrağımızla  lekesiz-tertemiz emanet edeceğimize and içiyoruz.

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE

ESKİŞEHİR EMİRDAĞ KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ